Som en del af undervisningens organisering, tilbydes man, i Svendborg Kommune, obligatorisk svømmeundervisning på én årgang. Den enkelte skole beslutter selv på hvilken årgang, og hvordan svømmeundervisningen tilrettelægges.

På Vestermarkskolen har man valgt, at det er 4. årgang, der skal tilbydes svømmeundervisning, og vi er så heldige at kunne tilbyde det i landets ældste og, vel næsten, smukkeste svømmehal.

Svømmehallen - præmieret og bevaringsværdig

Svømmehallen, der er en del af Gymnastikhøjskolen i Ollerup, blev opført i 1926, som landets første. Den er tegnet af arkitekt, Ejner Mindedal Rasmussen, der vandt sølv for bygningen ved kulturolympiaden i Amsterdam i 1928. Svømmehallen beskrives som et pompejansk inspireret rum, der er tidstypisk, og af høj arkitektonisk kvalitet.

Bassinet er på 25 meter med tre baner og en 1-meter vippe. Desuden rådes der over diverse hjælpemidler til svømmeundervisningen.

Undervisningen og sikkerhed

Hver 4. klasse modtager to ugentlige lektioner svømmeundervisning. De køres med bus til Ollerup og retur. Det er skolens eget personale, der underviser, og de har alle taget bassinlivredderprøven, der i øvrigt fornyes hvert år.

Bassinlivredderprøven omfatter:
1 Fremvisning og gennemgang af sikkerhedsforanstaltningerne på anlægget.
2 Udspring efterfulgt af 200 m svømning
3 To på hinanden følgende dykninger
4 Redning af panisk nødstedt
5 Redning af bevidstløs voksen I samarbejde med hjælper
6 Redning af bevidstløst barn uden hjælper
7 Håndtering af nakkeskade
8 Mundtlig eksamination i førstehjælp

I løbet af skoleåret modtager eleverne undervisning i forskellige svømmediscipliner, udspring og bjærgningsøvelser, der til sidst ender ud i et såkaldt frømandsbevis.

9. februar 2017